Nezapomeňte si na Nový rok uvařit čočkovou polévku
Kdo z nás by neměl radost, kdyby se mu finančně po celý rok dařilo? Abyste podpořili tento předpoklad, dle tradice byste si měli na Nový rok uvařit pořádnou a hustou čočkovou polévku. Právě díky množství čočky se vám poté v dalším roce povede tak dobře, kolik čočky v hrnci najdete. Čím více, tím tedy lépe.
Jednoduchost, levnost, rychlost a skvělá chuť
Čočková polévka je velmi snadná. Zvládne ji kdejaká hospodyňka, i ta začínající, která se vařit teprve učí.
K přípravě budete potřebovat:
- Balíček čočky
- Cibuli
- Česnek
- 5 větších brambor
- Sůl, pepř
- Olej
- Smetanu
Postup:
Namočíme do teplé vody balíček čočky. Poté, co trochu nabobtná, vodu slijeme a vyměníme za novou, opět teplou. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a poté, co jemně zezlátne, do hrnce přidáme čočku i s novou vodou, ve které je namočená.
Přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl, trochu pepře a necháme vařit. Čočka se díky předmáčení uvaří za cca 30 min, stejně, jako brambory. Přidáme česnek, zjemníme šlehačkou, nebo smetanou. Pokud nemáme, můžeme použít i mléko, chuť však nebude tak výtečná.
Někdo má raději čočkovou polévku nakyselo, pokud patříte také k těmto strávníkům, přidejte před koncem vaření trochu octu, záleží na vaší chuti. Zásadně platí, že méně je více a přidávat byste měli pomalu, postupně.
Jakmile je čočková polévka hotová, můžeme podávat. Někdo si k čočkové polévce připraví i párečky, nebo klobásky, případně krutonky nebo osmahnutý chléb. Ozdobit ji můžete pažitkou či petrželí, nebo jen poprášit špetkou muškátového ořechu.
Čočková polévka je nejen dobrá, ale také zdravá. Čočku pro její zdroj vitaminů a živin využívají např. vegetariáni, kteří s její pomocí nahrazují maso. Čočka také podporuje trávicí systém. Dopřejte si ji nejen na Nový rok, ale i kdykoli jindy, kdy si budete chtít dopřát výbornou chuť za výbornou a nízkou cenu.