Bydlení a domov

Všude dobře, doma nejlépe. Jak si zařídit krásné bydlení a útulný domov.

Děti a rodina

Děti jsou největší radostí. Kdo je nemá, chce je. Rodina je cennější než všechno bohatství světa.

Krása a móda

Krásná může být každá žena. Ovšem nestačí jen chtít. Je třeba pro to také něco udělat.

Praktické rady

Rady a tipy, které využijete v běžném životě. Ušetřete si práci, čas i peníze.

Sex a vztahy

Sex je kořením života. Jak vycházet s partnerem, jak pracovat na vztazích.

Domů » Recepty

Palačinky 6 x jinak

Všichni je zbožňujeme! Jedni s domácím džemem, druzí s ovocem, zmrzlinou a šlehačkou, jiní neodolají klasice v podobě Crêpes Suzette. Vyzkoušejte následující tradiční i neobvyklé kombinace a zvolte si svého favorita.

Pohankové palačinky s ovocným jogurtem

Zdravou variantu spolu s jemnou náplní si získá každého.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • lžíci cukru krupice
  • špetku soli
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 70 g pohankové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 3 vejce

a na ovocný jogurt:

  • 200 g řeckého jogurtu
  • sáček mraženého lesního ovoce
  • lžíci medu

Všechny ingredience na těsto prošlehejte metličkou dohladka a nechte přes noc odležet v lednici. Těsto by mělo odkapávat z naběračky, pokud tomu tak není, nařeďte ho trochou mléka. Rozmražené lesní ovoce rozmixujte s jogurtem a medem dohladka. Rozehřejte pánev, vymažte ji máslem, vlijte naběračku těsta, rozetřete a pečte z obou stran dozlatova. Každou palačinku potřete ovocným jogurtem, přehněte a podávejte.

Citrónové palačinky s ricottou

Osvěžující kombinace s netradiční karamelovou polevou.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 350 ml podmáslí
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • kůru z 1 citronu
  • 180 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • špetku soli
  • 80 g ricotty

a na polevu:

  • 200 g cukru
  • 90 ml vody
  • 45 ml citrónové šťávy
  • 30 g másla

Podmáslí prošlehejte metličkou s mlékem, žloutky a citrónovou kůrou, přisypte mouku, cukr a sůl. Nakonec přidejte do těsta ricottu a ušlehaný sníh z bílků. Na polevu svařte za stálého míchání cukr s 60 ml vody, až zhnědne. Odstavte z plamene, vmíchejte citrónovou šťávu, máslo a zbývající vodu. Rozehřejte pánev, na oleji opečte tenké palačinky a polévejte je připravenou polevou.

Celozrnné palačinky

Milovníci zdravé stravy mohou čokoládu nahradit medem.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 360 ml podmáslí
  • 150 ml mléka
  • 80 g ovesných vloček
  • 100 g celozrnné mouky
  • špetku soli
  • skořici
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • lžíci třtinového cukru
  • 2 banány
  • čokoládovou polevu

Ovesné vločky namočte na 10 minut do mléka. V míse smíchejte mouku, skořici a špetku soli. Vejce, rozpuštěné máslo, třtinový cukr, podmáslí a namočené vločky smíchejte, přidejte k moučné směsi a promíchejte. Pánev vymažte máslem a opečte na ní palačinky z obou stran dozlatova. Ozdobte banány nakrájenými na kolečka a čokoládovou polevou.

Zapečené palačinky s tvarohem

Klasika ze školní jídelny, která zachutná celé rodině.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 250 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce

na náplň:

  • 40 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu
  • lžíci krupice
  • kůru z 1 citronu

a na zálivku:

  • 125 g zakysané smetany
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 4 lžíce sodovky

Všechny ingredience na těsto prošlehejte metličkou a nechte 20 minut odpočinout. Pak na oleji pečte tenké palačinky. Na náplň vyšlehejte cukr s máslem a citrónovou kůrou, přidejte žloutky, tvaroh a krupici. Nakonec do směsi opatrně zapracujte sníh z bílků. Palačinky potřete tvarohovou náplní a vyskládejte do zapékací mísy. Na zálivku vyšlehejte žloutky s cukrem, postupně přidejte obě smetany, pomerančovou šťávu i sodovku. Zálivkou palačinky zalijte a dejte péct do trouby předehřáté na 180ºC na půl hodiny. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Špaldové palačinky

Oříšková špalda s javorovým sirupem provoní celý byt.

Pro 2 osoby budete potřebovat:

  • 220 ml mléka
  • 100 g špaldové mouky
  • 15 g másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • ovoce, moučkový cukr

Máslo i javorový sirup rozpusťte v pánvi a nechte zchladnout. V misce prošlehejte vejce, mléko a máslo se sirupem. Přimíchejte mouku a špetku soli a nechte chvíli odpočinout. Pánev potřete máslem a opékejte menší, ale silnější palačinky. Podávejte s čerstvým ovocem, poprášené moučkovým cukrem.

Karamelizované palačinky s nutellou a banány

Ta pravá neodolatelná dobrota pro všechny mlsouny!

Pro 4 osoby si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 4 vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • špetku soli

 a na náplň a ozdobu:

  • 100 g lískových oříšků
  • 3 banány
  • 300 g nutelly
  • 50 g másla
  • 100 g moučkového cukru

V mléce rozmíchejte vejce, cukr, špetku soli a za stálého prošlehávání metlou postupně přisypávejte mouku. Hotové těsto nechte asi půl hodiny odpočinout a poté z něj na pánvi opékejte zlatavé palačinky. Lískové oříšky nasucho opražte, oloupejte a nasekejte. Palačinky potřete nutellou, ozdobte kolečky banánů a přehněte na čtvrtky. V kastrůlku rozpusťte máslo, palačinky jím potřete z obou stran a obalte v moučkovém cukru. Zbylé máslo vlijte do pánve a zahřejte. Vložte ocukrované palačinky a opékejte z obou stran, až cukr lehce zkaramelizuje a palačinky budou křupavé. Servírujte teplé posypané oříšky.

Napsat komentář!

Přidat komentář nebo trackback z vašeho místa. Můžete také odebírat komentáře přes RSS.

Přidávejte příspěvky k tématu. Nepřidávejte spam.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tento blog podporuje Gravatar. Pro vytvoření Vašeho profilu se zaregistrujte na Gravatar.