Rádi v létě grilujete? Klobásky a párečky už mohou být ohrané. Ale takový domácí hamburger, který je lepší, než v leckteré restauraci, si určitě užijete. Navíc vás překvapí i cena, za kterou se určitě jen tak někde dobře nenajíte.
Na 6 kusů budete potřebovat:
- 500g mletého hovězího
- 250 g mletého vepřového
- Ledový salát
- 2 rajčata
- 2 větší cibule
- 25 dkg slaniny
- 6 ks plátkového sýra
- Kečup
- Majonéza
- 3 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Tymián
- 6 ks bulek
Hovězí a vepřové maso si můžete koupit nenamleté nebo namleté přímo od řezníka. Vybírejte maso, které nebude příliš prorostlé a zároveň nebude příliš šlachovité. S výběrem vám může pomoci i řezník. Doma potom smíchejte obě masa dohromady a vmíchejte pepř a tymián. Nedávejte do masa sůl, nebo pustí předčasně šťávu a maso bude suché. Pořádně celou směs promíchejte a vytvořte větší kulaté plátky, abyste dospěli k dobré směsi, nepoužívejte na míchání vařečku, ale zapojte vlastní ruce. Dejte je do boxu a nechte je odležet v ledničce na hodinu, než rozpálíte gril a doděláte zbytek příprav.
Mezitím, co je maso v lednici, si připravte dip. Budete na něj potřebovat dvě velké lžíce majonézy a kečupu. Oloupaný česnek rozmačkáte do směsi a přidáte sůl s pepřem. Zamícháte a tento dip uložíte také do ledničky.
Připravte si oloupaný ledový salát, nakrájejte rajčata na větší kolečka a připravte si sýr. Na rozpáleném tuku si osmahněte lehce slaninu a cibuli, která je lepší, než syrová.
Všechny připravené ingredience vezměte ven ke grilu. Grilujte na dřevěném uhlí, ale ne na ohni, jen na žáru. Dejte maso na gril a pravidelně otáčejte, než se opeče a bude vonět. Překrojte bulky na půl a na chvilku je vložte prohřát na gril. Po sundání je natřete dipem, přidejte zeleninu, maso z grilu a nakonec slaninu s cibulí. Bulky můžete připravit i domácí, pokud budete mít chuť a čas.