Bydlení a domov

Všude dobře, doma nejlépe. Jak si zařídit krásné bydlení a útulný domov.

Děti a rodina

Děti jsou největší radostí. Kdo je nemá, chce je. Rodina je cennější než všechno bohatství světa.

Krása a móda

Krásná může být každá žena. Ovšem nestačí jen chtít. Je třeba pro to také něco udělat.

Praktické rady

Rady a tipy, které využijete v běžném životě. Ušetřete si práci, čas i peníze.

Sex a vztahy

Sex je kořením života. Jak vycházet s partnerem, jak pracovat na vztazích.

Domů » Praktické rady

Desatero zavařování – Jak správně zavařovat

Zavařenina

Nebojte se zavařování

Pomalu přichází čas, kdy budeme moci začít zavařovat. Zrají jahody, hrášek už taky dorost, ředkvičky se z hlíny poulí a čekají, jestli letos budou zavařeny na kyselo, jako okurky…

Ať už jste v zavařování úplný “neználek“, nebo jste v předešlých letech nějaké sklenky naplnila, máme pro vás tipy, jak dobře, jednoduše, spolehlivě a s minimálním rizikem ztrát zavařovat, abyste byla v zimě zásobená, nebo mohla věnovat přítelkyni, rodině nějaký svůj konzervovaný poklad.

Nutná pravidla pro zdárný výsledek

1. Ovoce, které chcete zpracovat musí být kvalitní. Pomačkané, plesnivé i nahnilé “kousky“ bez milosti vyhoďte!

2. Nemyjte dopředu velké množství ovoce, lepší je zavařovat po menších částech, třeba po dvou kilogramech. Nebudete se honit, stresovat a bát, že práci nestihnete.

Ovoce na zavařování

3. Všechny pomůcky, které budete potřebovat si předem připravte. Není nic horšího, než odbíhat od bublajícího ovoce, nebo lektvaru, který je připravený k plnění do sklenic a vy něco hledáte. Vše se ale upraví samo s přibývající praxí, takové začátky znají všechny, které zavařují.

4. Sklenice, víčka, vařečky, naběračky, hrnce, lžičky,… vše musí být naprosto čisté. Nepodceňujte ani utěrky na otírání umazaných hrdel lahví, či sklenic. Pokud byste hrdla neotírala (a pravděpodobnost, že je neumažete je velmi malá), hrozilo by, že se vám zavařenina začne brzy kazit. Ani na pohled by nevypadaly hezky.

5. Plnění sklenic by mělo být co nejrychlejší, aby vám džem co nejméně vychladl. Buďte však opatrná, často při varu dochází k bublání, stříkání a mohla byste se lehce opařit. Používejte chňapku i zástěru.

[hana-code-insert name='468x80' /]

6. Menší dávku ovoce jistě zvládnete zpracovat i bez speciálně zakoupených přístrojů. Ke sterilizaci kompotů stačí velký hrnec, který vyložíme utěrkou, nebo novinami, teplotu, kterou je potřeba udržovat na hranici bodu varu lze odhadnout. Mlýnek či lis na ovoce můžete nahradit cedníkem, přes který ovoce přepasírujete.

7. Nejdostupnější a dostačující jsou klasické šroubovací sklenice. Můžete použít i ty od spotřebovaných výrobků, pouze musíte dbát na důkladné vyčištění skla i uzávěru.

Zavařeniny

8. Horkou sklenici nikdy prudce neochlazujte, hrozilo by prasknutí. Pokud je v receptu uvedeno, abyste po naplnění a uzavření otočila sklenici dnem vzhůru, udělejte to, zabráníte tak tomu, aby se zavařeniny kazily. Jedná se o tzv. obrácenou sterilizaci. Vždy to ale dělejte až po tom, co se přesvědčíte, že je sklenice skutečně pevně uzavřena, abyste se neopařila.

9. Na konečnou fázi si udělejte čas. Je to příjemná práce. Nakupte si čisté, nebo předtištěné etikety a sklenice si hezky označte. Ti, kdo mají rádi skutečně “vymazlené“ kousky můžou použít i látkové krytí uzávěrů obvázané šňůrkou, nebo mašličkou. Nebo můžete sklenice popsat či pokreslit barvami na sklo. Pokud vám ale čas nezbývá a zavařujete ve větším, osvědčená je i klasická nesmyvatelná fixa. Při mytí ji odstraníte pomocí písku, nebo drátěnky.

10. Zavařování by vás mělo bavit. Dělejte to s láskou a ona se dostane i do zavařeniny. :-)

[hana-code-insert name='468x250' /]

4 Komentáře(ů) »

  • Vanillier napsal:

    ještě by to chtělo návod, jak zavařovat :))

  • Hedy napsal:

    Recept není problém :-), jistě časem doplníme. Tady je jeden, bez zavařování, skladovatelný cca měsíc, naprosto jednoduchý, chutný, jistě ho zvládnete.

    Sirup z květů černého bezu
    Ingredience:
    20 větších květů černého bezu, 2 litry převařené vychladlé vody, 2 balíčky kys. citrónové, 2 kg krystalového cukru, 2 citróny.
    Postup:
    květy trháme opatrně, abysme nevyklepali pyl, dáme je do kbelíku, nebo hrnce (nemyjeme, ani neoplachujeme, jen vyberem případně hmyz :-) ), zalejeme vodou, vsypeme kys. citronovou a na kolečka nakrájíme dva citróny. Necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě. Poté zcedíme přes plenu, nebo utěrku, přisypeme 2kg cukru, necháme za občasného míchání rozpustit a přelijeme do skleněných lahví. Pokud se objeví na dně kal, není to na škodu!

Napsat komentář!

Přidat komentář nebo trackback z vašeho místa. Můžete také odebírat komentáře přes RSS.

Přidávejte příspěvky k tématu. Nepřidávejte spam.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tento blog podporuje Gravatar. Pro vytvoření Vašeho profilu se zaregistrujte na Gravatar.