Tradiční mramorovou bábovku by měla umět upéct každá správná hospodyňka. Vyzkoušejte následující recepty, které Vás jistě překvapí mnohdy nevšední, ale o to zajímavější chutí.
Čokoládová bábovka s polevou
Čokoládové těsto a navrch ještě poleva, lze si snad přát něco víc k nedělní kávě?
Na 1 bábovku budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- ½ balení prášku do pečiva
- 125 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády
- 125 ml podmáslí
- 240 g másla
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 1 bílek
a na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 125 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce kukuřičného sirupu
Do kastrolku vlijte smetanu a přiveďte ji k varu. Vložte do ní nalámanou čokoládu, odstavte z plotny, promíchejte dohladka, přilijte podmáslí a nechte vychladnout.
Do velké mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny, přidejte vejce a bílek a prošlehejte. Potom máslový krém střídavě spojujte s moučnou a čokoládovou směsí.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi hodinu při 180ºC. Na polevu svařte smetanu a nalijte ji na nalámanou čokoládu s máslem a sirupem. Promíchejte, nechte chvíli odstát a pak jí přelijte vychladlou bábovku.
Před zatuhnutím můžete polevu posypat cukrovým zdobením nebo lentilkami.
Jablečná bábovka se skořicí
Jablka dodají těstu úžasnou vláčnost, skořice příjemně zavoní.
Na 1 formu si připravte:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 hrnky nastrouhaných jablek
- 3 vejce
- ½ hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- ½ hrnku sekaných ořechů (vlašských nebo lískových)
- ½ hrnku rozinek namočených v rumu
- lžíci skořice
Do velké mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici, vejce a olej a promíchejte. Poté vmíchejte nastrouhaná jablka, rozinky a ořechy. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 50 minut při teplotě 180ºC.
Banánová bábovka
Zbyly Vám banány a nevíte, jak je spotřebovat? Následujícím receptem se zbavíte přebytečného ovoce a zároveň si nesmírně pochutnáte!
Na 1 bábovku budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek rozpuštěného másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 2 banány
Cukr vyšlehejte spolu s máslem a vejci do pěny, přidejte rozmačkané banány a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi 40 – 50 minut při teplotě 180ºC.
Tvarohová bábovka
Oblíbená varianta, která je díky tvarohu obzvlášť vláčná a lahodná. Po této dobrotě se jen zapráší!
Na 1 formu si připravte:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 g másla
- 250 g tvarohu
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do pěny, přidejte změklé máslo a nakonec tvaroh. Potom do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a opatrně vmíchejte i ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi půl hodiny při 180ºC. Potom formu překryjte alobalem a vraťte do trouby na dalších třicet minut. Bábovka bude rychleji hotová a nespálí se, průběžně ale stav propečení kontrolujte zapíchnutím špejle do těsta.
TIP: Zkuste do těsta přidat nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně semínka z vanilkového lusku, příjemně těsto provoní!
Šlehačková bábovka
Dostali jste chuť na mramorovou klasiku, ale nemáte doma máslo nebo tuk na pečení? V tomto receptu ho skvěle nahradí smetana!
Na 1 bábovku budete potřebovat:
- 410 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- ½ balení prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny, postupně do ní zašlehejte i smetanu. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a opatrně vmíchejte i pevný sníh ušlehaný z bílků a zbývající poloviny cukru. Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Druhou polovinu těsta obarvěte kakaem a nalijte ji na světlý základ. Obě vrstvy promíchejte vidličkou, aby vzniklo mramorování.
Bábovku pečte asi hodinu při teplotě 180ºC.