Bydlení a domov

Všude dobře, doma nejlépe. Jak si zařídit krásné bydlení a útulný domov.

Děti a rodina

Děti jsou největší radostí. Kdo je nemá, chce je. Rodina je cennější než všechno bohatství světa.

Krása a móda

Krásná může být každá žena. Ovšem nestačí jen chtít. Je třeba pro to také něco udělat.

Praktické rady

Rady a tipy, které využijete v běžném životě. Ušetřete si práci, čas i peníze.

Sex a vztahy

Sex je kořením života. Jak vycházet s partnerem, jak pracovat na vztazích.

Domů » Cukroví

Cukroví jako od babičky

Rok co rok se vrháme k plotně, abychom vyzkoušely nové recepty na cukroví od kolegyně, pročítáme magazíny o vaření i stránky food blogerů a vrháme se do originálních druhů. Často však zjistíme, že z mísy na stole pokaždé nejrychleji mizí osvědčené klasické cukroví podle tradičních receptur. Podívejme se na to nejoblíbenější a nechme provonět kuchyni vanilkou.

Vanilkové rohlíčky

Nejoblíbenější cukroví, které se přímo rozplývá na jazyku a tvoří ty pravé svátky!

Na 3 plechy budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g oloupaných a nastrouhaných mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout nejlépe do druhého dne. Z těsta tvořte malé rohlíčky a pokládejte je na plechy vyložené pečícím papírem. Pečte při 180ºC dozlatova a ještě horké obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Linecké slepované

Z kvalitních surovin vytvoříte jedinečné máslové cukroví, kterého nebude nikdy dost.

Připravte si:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky

Ze všech ingrediencí vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout přes noc. Pak z něj vyválejte tenký plát a vykrajujte libovolné tvary, přičemž u poloviny cukroví vykrojte i ozdobný střed (hvězdičku, srdíčko, kytičku a podobně).

Pečte při 180ºC dorůžova a po vychladnutí spojujte pikantní (nejlépe rybízovou nebo malinovou) marmeládou.

Plněné ořechy

Babičkovská klasika, která se předává z generace na generaci, je stále oblíbená.

Na 20 – 30 kousků budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 235 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky kakaa

a na náplň:

  • 150 g másla
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g vlašských ořechů

Ze všech základních ingrediencí vypracujte kompaktní těsto, zabalte je do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici. Formičky na ořechy vymažte olejem a plňte slabou vrstvou těsta (v troubě lehce nabudou). Ořechy pečte asi 7 – 10 minut při teplotě 165ºC.

Ještě teplé cukroví vyklopte z formiček. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a strouhanými ořechy do pěny a vzniklým krémem spojujte ořechy po dvou.

Kokosky

Nadýchané voňavé cukroví, které Vás vrátí zpátky do dětství.

Na 50 kousků si připravte:

  • 250 g strouhaného kokosu
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíci rumu
  • 1 lžíci citrónové šťávy

Do mísy dejte nastrouhaný kokos s cukrem, přidejte rum a citrónovou šťávu a nakonec přimíchejte rozšlehaná vejce. Vytvořte těsto, ze kterého po částech odebírejte a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte malé hromádky. Kokosky pečte asi 40 minut při teplotě 160ºC.

Marokánky

Jedinečné spojení ořechů, kandovaného ovoce, karamelu a smetany Vás dostane!

Na 40 kousků budete potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g směsi kandovaného ovoce
  • 250 g směsi ořechů (vlašské, lískové, mandle)
  • 30 g hladké mouky

Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte s kandovaným ovocem a cukrem. Smetanu svařte a přilijte ke směsi. Promíchejte a nechte asi čtvrt hodiny odpočinout. Poté tvořte na plechu vyloženém pečícím papírem lžící malé hromádky. Marokánky pečte (sušte) při teplotě 120ºC asi hodinu. Po vychladnutí je můžete z jedné strany polít rozpuštěnou čokoládou.

Napsat komentář!

Přidat komentář nebo trackback z vašeho místa. Můžete také odebírat komentáře přes RSS.

Přidávejte příspěvky k tématu. Nepřidávejte spam.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tento blog podporuje Gravatar. Pro vytvoření Vašeho profilu se zaregistrujte na Gravatar.